Raudonėliai nuo seno naudojami kaip prieskoniai padažams ir sriuboms, mėsos, žuvies ir daržovių patiekalams pagardinti. Jie puikiai dera su daugeliu prieskonių – ypač su bazilikais, juodaisiais pipirais, rozmarinais ir mairūnais. Ar žinote, kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi šis augalas?
Raudonėliai naudojami preparatams nuo neurozių, isterijos, nemigos, epilepsijos, hipertonijos, aterosklerozės, rekomenduojami nuo skrandžio ir žarnyno spazmų, lėtinio gastrito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, kepenų ir tulžies pūslės ligų.
Trumpas naudingųjų savybių sąrašas:
Reguliuoja virškinamojo trakto veiklą;
Slopina uždegimus ir lengvina atsikosėjimą;
Tonizuoja;
Malšina galvos skausmus;
Pasižymi diuretiniu poveikiu;
Stiprina imunitetą;
Tinka kaip profilaktinė priemonė nuo dantų ėduonies;
Pasižymi antibakteriniu poveikiu;
Ramina centrinę nervų sistemą;
Stimuliuoja tulžies išsiskyrimą;
Skatina prakaitavimą.
Nors liaudyje paplitusi nuomonė, kad šis augalas – vaistas nuo visų ligų, gerti raudonėlių arbatą kartais gali būti žalinga. Raudonėliai netinka nėščiosioms (gali išprovokuoti persileidimą) ir pirmaisiais maitinimo krūtimi mėnesiais. Ilgalaikis vartojimas gali turėti negatyvių pasekmių ir stipriosios lyties atstovų potencijai.
Pridėti atsiliepimą